Berkata Benar Walaupun Pahit

Berkata benar walaupun pahit, tetapi kadang kalanya begitu sukar untuk menuturkan kata-kata benar..  ramai yang lebuh suka berkata-kata dengan perkataan dusta sehingga ada yang kata, takpe tipu sunat..

Namun sudah semestinya kita ketahui bahawa dengan menipu ini sebenarnya amat-amat dilarang di dalam Islam. Tetapi fitrah manusia nie satu je, apa yang dilaranglah yang dieorang akan buat.

Firman Allah s.w.t yang bermaksud :

Sesungguhnya orang-orang yang berbakti benar-benar berada dalam (surga yang penuh) kenikmatan.” [Al-Infithâr/82:13]

Allâh Azza wa Jalla berfirman :

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَكُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ

Hai orang-orang yang beriman, bertaqwalah kepada Allâh, dan hendaklah kamu bersama orang-orang yang benar”. [At-Taubah/9:119]

Allâh Azza wa Jalla meminta para hamba-Nya yang beriman agar jujur dan berpegang teguh dengan kebenaran. Tujuannya agar mereka istiqâmah di jalan kebenaran (orang-orang yang jujur).

وَالصَّادِقِينَ وَالصَّادِقَاتِ
“…Laki-laki dan perempuan yang benar (jujur)…” [Al-Ahzâb/33:35]

فَلَوْ صَدَقُوا اللَّهَ لَكَانَ خَيْرًا لَهُمْ

“…Tetapi jikalau mereka benar (imannya) tehadap Allâh, niscaya yang demikian itu lebih baik bagi mereka. [Muhammad/47: 21]

Jangan mulakan untuk berbohong kerana bila kita mulakan suatu pembohongan nescaya kita akan melakukannya kembali kerana apabila berbohong pasti kita akan rasa manis dia je sehinggakan ada pepatah melayu yang berbunyi bercakap bohong lama-lama jadi pencuri.

Sumber: https://almanhaj.or.id/4089-berkata-benar-jujur-dan-jangan-dusta-bohong.html

Sumber: https://almanhaj.or.id/4089-berkata-benar-jujur-dan-jangan-dusta-bohong.html

1,372 total views, 3 views today

anazarin

Seorang yang humble..masih newbie dalam arena blog...

2 thoughts on “Berkata Benar Walaupun Pahit

  • 10/10/2016 at 10:58 PM
    Permalink

    Biasa kalau yang benar mmg susah nak cakap.. Bila yang tipu tu suka sangat cakap.. Hehe.. Manusia cenggitu le gayanye kan… Singgah malam sini.. Nak follow tapi tak jumpa button follow..

    Reply
  • 12/10/2016 at 10:43 AM
    Permalink

    Iya nih, terkadang dalam beberapa kondisi susah untuk berkata benar, tapi memang harus

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.