Adakah sejarah 1998 bakal berulang kembali. Jika sebelum-sebelum ini ana lebih senang berbicara mengenai perlawanan bola sepak. Tetapi kali ini ana lebih tertarik dengan kejadian pergaduhan antara hooligan yang membabitkan hooligan negara-negara Eropah itu.

Hooligan

Mungkin sejarah 1998 berulang kembali apabila hooligan Rusia bergaduh dengan hooligan England sebelum bermulanya perlawanan pertama antara Rusia menentang England berlangsung dan diteruskan di dalam stadium selepas pasukan Rusia berjaya menjaringkan gol penyamaan.

Hooligan

Dikhabarkan juga, sebelum perlawanan antara Poland dan Ireland Utara berlangsung juga dikhabarkan hooligan mereka juga bergaduh sesama sendiri. Begitu juga pergaduhan yang membabitkan hooligan Paris menentang para penyokong daripada Turki dengan mengatakan Turki bukanlah negara Eropah.

Pergaduhan Hooligan ini pastinya akan menjadi tumpuan dunia setiap kali berlangsungnya kejohana besar seperti Euro ataupun Piala Dunia. Namun begitu, adakah budaya samseng bola sepak ini elok?

Sudah semesti ianya tidaklah elok kerana ianya bukan sahaja mengakibatkan kecederaan kepada orang lain tetapi mengakibatkan hilangnya ketenteraman di dalam negara tuan rumah.

Say No to Hooligan!!! Say No To R

2,034 total views, 6 views today

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.