TIPS MERANCANG KEWANGAN BAGI PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN

Bagi pasangan yang baharu berkahwin macam ana nie terutama pasangan muda pastinya mempunyai masalah kewangan…perkara nie memang lumrah kerana sebelum ini kita membelanjakan gaji ataupun wang yang kita perolehi untuk diri kita sahaja…namun bila dah kahwin sudah semestinya wang kita untuk 2 orang…

Oklah tips yang pertama ialah Utamakan yang utama kemudiankan yang kemudian… you all faham tak apa maksud ayat diatas??? kita hendaklah utamakan apa yang perlu dan bukanya utamakan apa yang hati kita nak…beli apa yang kita perlu sehari-harian kita bukan benda yang ada ok tak ada pun tak apa….

Kumpulkan duit syiling….yang nie ana rasa releven sebab kadang-kadang pasangan yang baru berkahwin nie susah nak menyimpan…kumpulkan duit syiling daripada baki yang kita dapat selepas membeli sesuatu…kalau boleh setiap duit syiling yang kita perolehi jangan buat belanja tetapi buat menyimpan…

Gunakan sedikit wang kita untuk orang lain…apa yang boleh dikatakan disini usah kedekut keluar sedikit wang poket kita untuk orang lain seperti orang yang memerlukan…kita kena ingat rezeki kita nie ada bahagian orang lain…

Ukur baju pada badan sendiri…maksud disini belanja mengikut apa yang kita ada…jika ada 500 belanjalah macam orang yang ada 500 janganlah pula ada 500 tetapi belanja 2000…fahamkan???

Dan yang terakhir sekali adalah Bersyukur dengan apa yang kita ada…yang nie kalau ada memang baguslah sebab Allah kan suka orang yang bersyukur..jika tiada sifat bersyukur nie rezeki nak lekat pun payah..wallahualam

Oklah ana harap dapatlah membantu serba sikit dengan info nie…selamat merancang…

808 total views, 4 views today

anazarin

Seorang yang humble..masih newbie dalam arena blog...

3 thoughts on “TIPS MERANCANG KEWANGAN BAGI PASANGAN YANG BARU BERKAHWIN

  • 27/08/2014 at 2:31 PM
    Permalink

    Suka entri ni..sebabnya most of pasangan yg baru bkahwin kurang bijak dalam menangani mslh kewangan..terutama buat suami yg mempunyai isteri yg bkerja..nafkah utk isteri x ambil endah tu slh satu punca ketidakberkatan..even rm50 yg ada pon beri sbg tggjwb thdp isteri..insha Allah mslh kewangan dpt diatasi..sy sgt bsetuju dgn konsep 'gunakan sedikit wang kita utk org lain'..bersedekah seikhlas hati dan redha..insha Allah rezeki x kan putus..
    Betul ckp zarin..ukur baju di bdn sndiri..beli la ikut kemampuan..biar kita bmula dgn sederhana..biar x pakai brg branded pon x pa asalkan kita berbaju..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.