segalanya pasal hip hop…

segalanya pasal hip hop…

Assalammualaikum semua….pernah tak you all dengar pasal Hip Hop??? tak pernah??? tipulah, budak kampung macam ana pun pernah dengar dan join group ini suatu ketika dulu, tapi sekarang dah tak, malas…hehehe…
Hip Hop sebenarnya adalah satu budaya yang telah lama wujud di dunia especially di bumi tercinta Malaysia ini.

Hip hop merupakan gabungan budaya yang di kembangkan oleh Afro-Afrika pada abad 1970 an lagi…Hip hop sebenarnya adalah perpaduan yang mana di selitkan elemen Brakedance , Dj, Emcee dan gravity…ini adalah elemen asal hip hop….untuk pengetahuan semua orang pertama yang menjadi emcee adalah Kool Herc dan juga 2 rakanya iaitu Coke la rock dan juga Clark kent yang telah menubuhkan kumpulan Kool herc and the herculoids…

Awal penubuhan Hip Hop ini dimulai dari The Bronx di New York….namun insan pertama yang memperkenalkan Hip Hop untuk keamanan adalah Grandmaster Flash dan The furious five…. sehingga kini Hip hop semakin rapat di kalangan ank muda terutama kita mempunyai rapper berbakat seperti Joe Flizzow, Malique dan ramai lagi…tak lupa juga kita mempunyai grup Brakedance WAKAKA crewz. gillerz battle crewz dan dj termuka iaitu Dj fuzz bukan djRainz ea???hehehe

ok lahini je lah serba sedikit apa yang ana tahu pasal hip hop ini sebab dulu ana pun macam itu juga, pape pun jagalah iman anda dan agama kita, kalau nak berkarya dalam Hip Hop atau rap, selitkanlah dengan agama dan keinsafan seperti mana kumpulan Native Deen di USA dan Outlandish yang mana mampu menarik golongan hip hop ini ke arah menginggati Allah….Ingatlah Hip HOp jugak…akhirat kita akan menghadap Allah jua..jakzakallah Khairan…salam…

634 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Pin It on Pinterest

Share This