Hasad Dengki??? perlukah….

Hasad Dengki??? perlukah….

Assalammualaikum semua…apa khabar hari ini semua…hasad dengki??? perlukah??? mengapa ana urakan mengenai hasad dengki nie dalam entri pagi ini…you all tahu tak pasal dunia realiti kita yang mana sentiasa pernuh dengan insan yang mempunyai hasad dengki kepada kita terutama selepas kita berjaya mencapai sesuatu kejayaan…tapi perlukah sifat ini dalam diri???

Kalau you all semua nak tahulah, hasad dengki ini ada terbahagi kepada 2 iaitu dengki yang baik dan jahat… ada ke yang baik??? tipulah…. sebenarnya memang ada, kalau you all nak tahu dengki yang baik ini sebenarnya adalah apabila kita dengki akan seseorang seperti dengki akan amal yang dia lakukan dan berazam akan beramal seperti dia, senang cerita menjadikan insan yang kita dengki tu sebagai role model untuk berjaya…

Lagi satu nie, ana rasa semua dah tahu, dengki yang jahat..kalau you all nak tahulah, dengki yang jahat nie paling senang nak bagi dosa kat seseorang…nak tahu sebab apa??? sebab kita akan memburuk-burukan insan yang kita dengkikan itu…amat rugilah siapa yang mempunyai sikap seperti ini…

Kesimpulanya, jadilah diri sendiri, sibukkanlah diri anda dengan amal jariah sebab hidup kita tak lama jika di bandingkan dengan para sahabat…jauhilah hasad dengki sebab takkan bawa faedah pun kat korang tapi buat orang makin menyampah adalah…pape pun semoga kita sentiasa di bawah rahmat Allah yang esa….Jakzakallah khairan….

488 total views, 2 views today

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.

Pin It on Pinterest

Share This